Husk selskabets årsregnskab

Selskaber skal indsende et årsregnskab og der er en frist for det. Og, det er en dyr fornøjelse at glemme! Både for selskabet og sandelig også for ledelsen.
 

5 måneders frist for årsregnskab

Men, tiden kan jo hurtigt gå, så tidsfristen på 5 måneder fra regnskabsårets afslutning til at indsende årsregnskab, kommer hurtigt tæt på.

Fristen på 5 måneder gælder i flg. årsregnskabslovens § 138 fra det tidspunkt som regnskabsåret slutter. Rigtig mange selskaber har regnskabsår pr. 31.12. og så er fristen 31. maj året efter.

Men, hvis regnskabsåret slutter pr. 30.9. så er er fristen den 28. februar året efter (nå ja, 29. februar, hvis det er skudår).
 
Hvad sker der så, hvis ikke man når det? Ja, der er ikke muligheder for dispensation, så man kan ikke ringe ind til Erhvervsstyrelsen og bede om et par dage mere. Med mindre, man har en rigtig god grund, som kan være alvorlig sygdom. Det med dispensation og udsættelse er dog ikke så nemt at få, for virksomheden kender jo godt fristen, så den kommer “ikke bag” på nogen.
 

Hvis man kommer for sent

Men, man kan naturligvis godt indberette sin årsrapport senere, for den skal jo ind.
 
Indberetter man senere end 5 måneder efter, så vil det sædvanligvis ikke være et problem hvis det er nogle dage efter fristen. Men, har man stadig ikke indsendt årsregnskab 2-3 uger efter, så sender Erhvervsstyrelsen et erindringsbrev om at man savner selskabets årsregnskab. Sådan et brev kommer i øvrigt i eboks med nem-ID.
 
I det brev får man en frist og det meddeles at det koster bøder til selskabets ledelse – alle medlemmerne i ledelsen, hvadenten det er bestyrelse eller direktion – indtil regnskabet er kommet ind. Efter de nu kendte takster maksimalt kr. 3.000 pr. person. Det er jo ærgerlige penge.
 
Kommer årsregnskabet stadig ikke ind (så slipper man ikke for bøden), men tilmed vil Erhvervsstyrelsen få selskabet lukket. D.v.s. Erhvervsstyrelsen vil bede Skifteretten om at lukke selskabet.
 
Det er naturligvis, for de fleste, en dybt problematisk situation.
 
Tidligere her på siden har jeg skrevet om, hvad der sker hvis man så bagefter skal genoptage driften af selskabet. Pointen er naturligvis: Husk årsregnskabet og husk det i god tid.

Skal man have revisor med?

Tidsfristerne kan vi som revisorer hjælpe med – uanset om vi blot skal hjælpe med at opstille regnskabet eller give det en revisorerklæring som gør regnskabet mere værdifuldt, både for virksomheden og de som læse regnskabet i banken, blandt kunder, investorer og mange flere.

Revision og årsregnskabFor nogle år siden blev der indført lempelse, så mindre selskaber ikke længere automatisk skal revideres. Men, det betyder ikke, at man også slipper for at indsende årsregnskab. Så, uanset om man har revision, review eller  får en anden erklæring på sit årsregnskab, skal selskabet stadig indsende regnskab. Fravalg af revisor er ikke fravalg af regnskab.

Så kan revisor jo som sagt også levere andet end revision, nemlig review eller assistanceerklæring, men det er jo en anden sag.

5 Responses to Husk selskabets årsregnskab

  1. John Hannovere 29/05/2018 at 22:48 #

    Synes det er lidt uklart. Et sted skriver du at har man regnskabsår slut 31/12 så er datoen 31/5 og dagen efter er for sent – men her skriver du så at indberetter man nogle dage efter fristen vil det normalt ikke være et problem, og 2-3 uger efter får man så rykker

    Er der bod fra 1/6 eller kan man godt komme 1 -2 uger sent og ikke få bod?

    Du skriver også at man IKKE slipper for boden hvis man sendes til tvangslukning – men hvis man bare lader selskabets lukke (og taber f.eks. 1 krone i et IVS) så bortfalder boden faktisk. Loven siger nemlig at boden først pålægges NÅR regnskabet sendes for sent ind, og sendes det slet ikke og man bare lader stå til, så mener jeg klart, at man slipper for bod for det sene regnskab (uretfærdigt nok)

    Jeg ved det er lidt ældre indlæg men måske du kan kommentere?

    • Søren Revsbæk 31/05/2018 at 19:05 #

      Ja, det er jo lige nu i disse dage, at det er interessant. Hvis man indsender for sent, dvs efte 31/5, så vil Erhvervsstyrelsen udsende en rykker – til eboks – og 8 dage fra det brevs datering, har kan så frist til at indsende. Det har tidsmæssigt før i tiden, givet en 2-3 uger mere, men nu, hvor alt foregår elektronisk skal man nok forvente at rykkerbrevene kommer allerede ret tæt efter 1/6. Så, skal man give et kvalificeret gæt, så er der nok en 10 dage at løbe på i år. Derefter kommer der bøder, når kan afsender for sent.

      Og, så kommer tvangsopløsningen, hvis der slet ikke indsendes regnskab. Det har jeg selv brugt en del tid på det forløbne år ved at hjælpe selskaber med genoptagelse. Ofte sker oversendelse til tvangsopløsning af den simple grund, at de selskabsejere, der ikke får indsendt regnskab til tiden, heller ikke får set rykkerbrevet i e-boks. Så, det første brev man får om at den er gal, det er brevet med indkaldelse til møde i Skifteretten. Og, så har man travlt.

      Og så er det, at genoptager man selskabet og indsender regnskab, så står bøden jo stadig og venter, men ikke hvis selskaber bare forsvinder ud i intetheden.

  2. Hans Henrik Larsen 06/05/2021 at 22:20 #

    Er det alle, som i alle, firmaer der skal indberette regnskab til erhvervsstyrelsen? Jeg har for første gang selv afsluttet mit regnskab for mit en-mandsfirma uden hjælp af min revisor. Min omsætning i 2020 var omkring kr. 1000, så det var ikke så kompliceret. Firmaet er registreret som enkeltmandsvirksomhed.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Indberette årsregnskab, hvornår er det nu? - Revsbæk Revision - 17/12/2018

    […] Kommer man for sent, får du en reminder i eboks og kun eboks. Man får der en frist, typisk 8 dage, og er regnskabet stadig ikke indsendt derefter, så er det, at det koster bøder til selskabets ledelse. […]

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.