Hvem må underskrive som revisor?

Hvem må underskrive som revisor på selskabets regnskab?

Kun statsautoriserede og registrerede revisorer på underskrive på årsrapporten. Spørgsmålet er alligevel aktuelt en gang i mellem, navnlig hvis et selskab har fravalgt revision og derfor ikke har brug for en godkendt revisor, d.v.s. en statsautoriseret eller registreret revisor.

Årsrapporter

Driver man virksomhed i selskabsform (A/S, ApS, IVS), så har de godkendte revisorer eneret på at underskrive erklæringer i regnskabet, når der er tale om en årsrapport i følge årsregnskabsloven.

Det gælder uanset om man får en erklæring om revision, udvidet gennemgang eller review. Det gælder også, hvis man får en erklæring om assistance, altså at der bare har været en revisor med til at stille regnskabet op, men ikke checkket det.

Det er navnlig i det tilfælde, det går galt. En dygtig bogholder, eller måske en som tidligere har været ansat som revisor, opstiller regnskabet og tænker: Så kan jeg også give min kunde lidt mere værdi og skrive at jeg har lavet assistance. For at styrke indtrykket af regnskabet – og krydse af på selvangivelsen at der lave en erklæring, men den går ikke.

Årsregnskabsloven

Det fremgår af årsregnskabslovens § 135 A, at alle erklæringer som gives på en årsrapport i flg. årsregnskabsloven skal gives af en godkendt revisor. Erhvervsstyrelsen har også en side om fravalg af revision og hvem der kan underskrive.

Forvirringen kan opstå fordi titlen revisor jo ikke er en beskyttet titel. Alle må kalde sig revisor. Uanset uddannelse og erfaring. Men, kun statsautoriserede og registrerede revisorer har lovmæssig ret til at underskrive årsrapporten jf. årsregnskabsloven, hvor der er tale om en erklæring mellem tre parter: Revisor, kunden og Erhvervsstyrelsen.

Skatteregnskaber

Skatteregnskaber derimod har helt anderledes frit spil. Det er en erklæring mellem to parter: Revisor og kunden. Der kan man i princippet få Svend Bendt nede fra hjørnet til at underskrive som revisor på en erklæring. Om det så er en god idé, er jo en helt anden sag…

Og hvorfor skriver jeg så det?

Jo, fordi det da er irriterende, at godkendte revisorer skal gå gennem en lang uddannelse, bruge 120 timers efteruddannelse over 3 år, gennemgå kvalitetskontrol, have en lovpligtig ansvarsforsikring og i øvrigt holde sig orienteret om udviklingen i regnskab og skat for at yde en optimal rådgivning – og der så alligevel er nogle ikke-godkendte revisorer som bryder reglerne.

 

No comments yet.

Skriv et svar