Når virksomhedens computer bliver privat

Skal der betales skat og moms når man tager brugt inventar fra virksomheden til privat brug, f.eks. en PC eller en telefon? Det korte svar er ja. Det kaldes privat udtag fra virksomheden og skal både momses og beskattes.

Privat brug af brugt inventar

Det lidt længere svar, som også giver et bud på prisen, er som følger:

Når virksomheden har købt f.eks. en computer eller en telefon og trukket udgiften fra med det samme, under småanskaffelsesgrænsen (for 2018: Kr. 13.500, 2019: Kr. 13.800), tænker man ofte ikke mere over det. Den slides og på et tidspunkt bliver den solgt, eller kommer på genbrugspladsen (huske at slette harddisken, så andre ikke får dine data).

Men, det vi har gjort er jo at købe et stykke inventar til virksomheden. At beløbet så er under grænsen for straksafskrivning, betyder bare, at vi kan afskrive købet 100% med det samme, i stedet for at skulle afskrive over flere år.

Grænsen på kr. 13.500/13.800 er bare en politisk bestemt bundgrænse, for at gøre det lidt nemmere i hverdagen. Det er jo godt nok, men tingen er stadig virksomhedens ejendom.

Derfor bliver salg af brugt inventar, som f.eks. en gammel PC´er , til en indtægt for virksomheden, også selvom den sælges billigt.

Skattemæssigt skal indtægten med i resultatopgørelsen og der skal betales skat af salget.
Momsmæssigt skal vi lægge helt normal 25% moms på prisen.

Hvad er prisen?

Men, hvad så, hvis man laver privat udtag af brugt inventar, altså tager tingen med hjem til privat brug. F.eks. giver børnene en brugt computer i julegave? Det er reelt det samme, som hvis man sælger til fremmede. Altså: Indtægt for virksomheden og der skal lægges moms på prisen.

Det gode spørgsmål er jo bare: Hvad er prisen? En PC som for 3 år siden kostede 10.000 kr. kan jo udmærket være faldet til en brøkdel af den pris i dag.

Det man kan gøre i praksis er, at se hvad en tilsvarende PC handles til på brugtmarkedet. Det kan f.eks. være Den Blå Avis. Prøv at sammenligne flere annoncer for lignende ting og tag så et gennemsnit af priserne, eller lidt under, for sælgerne har jo nok lagt prisen i den høje ende for at have lidt at slå af på.

Kan man ikke finde noget at sammenligne med, fordi udstyret er meget gammelt, så peger det på et meget lav værdi.

Hvad så hvis man smider det ud? Ja, så er der jo ikke tale om et salg og heller ikke noget at betale skat af.

I hverdagen oplever jeg det ikke som noget stort problem, men det er jo rart at have papirerne i orden.

Skat og moms af brugt inventar til privat brug

Skattemæssigt bør man derfor finde en passende realistisk brugtværdi og betale skat af den.

Momsmæssigt er reglerne for brugt inventar anderledes, når man udtager til sig selv. Der skal  hvis ikke der er tale om de særlige regler for investeringsgoder, betale moms af indkøbsprisen (din oprindelige indkøbspris). Dog reduceres momsen med 20% hvert år over 5 år, så man efter den 5. år ikke betaler moms.

 

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.