Når virksomhedens computer bliver privat

Skal der betales skat og moms når man (ud-)tager småinventar fra virksomheden til privat brug, f.eks. en PC eller en telefon? Det korte svar er ja.

Det lidt længere svar, som også giver et bud på prisen, er som følger:

Når man har købt f.eks. en computer eller en telefon og trukket udgiften fra med det samme, under 12.600 kr.s grænsen, tænker man ofte ikke mere over det. Den slides og på et tidspunkt bliver den solgt eller kommer på genbrugspladsen.

Men, det vi har gjort er jo at købe et stykke inventar til virksomheden. At beløbet så er under 12.600 betyder bare, at vi kan afskrive købet 100% med det samme, i stedet for at skulle afskrive over flere år.

Grænsen på 12.600 er bare en politisk bestemt bundgrænse, for at gøre det lidt nemmere i hverdagen. Det er jo godt nok, men tingen er stadig virksomhedens ejendom.

Derfor bliver salg af f.eks. en gammel PC´er til en indtægt for virksomheden, også selvom den sælges billigt.

Skattemæssigt skal indtægten med i resultatopgørelsen og der skal betales skat af salget.
Momsmæssigt skal vi lægge helt normal 25% moms på prisen.

Hvad er prisen?

Men, hvad så, hvis man tager tingene til sig selv, eller til børnene? Det er reelt det samme, som hvis man sælger til fremmede. Altså: Indtægt for virksomheden og der skal lægges moms på prisen.

Det gode spørgsmål er jo bare: Hvad er prisen? En PC som for 3 år siden kostede 10.000 kr. kan jo udmærket være faldet til en brugtværdi på en brøkdel i dag.

Det man kan gøre i praksis er, at se hvad en tilsvarende PC handles til på brugtmarkedet. Det kan f.eks. være Den Blå Avis. Prøv at sammenligne flere annoncer for lignende ting og tag så et gennemsnit af priserne, eller lidt under, for sælgerne har jo nok lagt prisen i den høje ende for at have lidt at slå af på.

Kan man ikke finde noget at sammenligne med, fordi udstyret er meget gammelt, så peger det på et meget lav værdi.

Hvad så hvis man smider det ud? Ja, så er der jo ikke tale om et salg og heller ikke noget at betale skat af.

I hverdagen oplever jeg det ikke som noget stort problem, men det er jo rart at have papirerne i orden. Derfor bør man finde en passende realistisk brugtværdi og betal skat og moms af det, så er i hvert fald ikke noget at kritisere.

No comments yet.

Skriv et svar