Definitivt slut med at låne til sig selv

Slut med lån fra virksomhedsordningen

Mange har både en selvstændig virksomhed og et selskab.

Hvis der nu er overskudslikviditet i virksomheden, så kan det være fristende at låne pengene til sit eget selskab. Det kan f.eks. være hvis selskabet har banklån eller kassekredit, som kan nedbringes, eller hvis selskabet skal bruge penge til at investere. Eller bare, fordi man i virksomheden får 0% eller mindre, i rente.

Ud fra devisen: ”Det er altid billigst at låne sine egne penge”, er det tillokkende at låne pengene til sit eget selskab, i stedet for at gå i banken. Det har jeg selv haft gjort, men fra 2013 er det slut.

Lån fra virksomhedsordningen til eget selskab er en hævning

For, hvis man bruger virksomhedsordningen for sin virksomhed, skal man passe på. For så er det ikke et lån fra firmaet, men en hævning til privat. Højesteret har afgjort det på baggrund af en konkret sag:  Udlån fra virksomheden til dit eget selskab, bliver betragtet som en hævning.

Det kan så igen betyde efterbeskatning af opsparet overskud til p.t. 56% og kan dermed blive en dyr fornøjelse.

Uanset om det forretningsmæssigt er fornuftigt eller ej, bliver lånet til en hævning når man bruger virksomhedsordning. Gå hellere i banken i stedet.

Hvis ikke man bruger virksomhedsordning, er der ingen problemer. Så skal man blot huske at lave en forrentning af pengene.

Lån fra virksomhedsordningen til familie

Det samme gælder, hvis man fra sin virksomhedsordning låner ud til familie: Mor/far, børn, børnebørn, søskende etc. Også det betragtes som en privat hævning i virksomhedsordningen.  Dermed bliver man efterbeskattet af opsparet overskud, hvis der er opsparet overskud.

Hvorfor skal det offentlige så i det hele taget blande sig i, om jeg laver lån fra virksomhedsordningen, hvis ellers jeg får en rente for det, kunne man spørge?

Ja, det er fordi man vil være sikker på, at du ikke tager lavt beskattede penge og låner (reelt “giver”) til dig selv og familie og det på den måde, bliver en omgåelse af skatten.

 

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.