Ny boligbeskatning?

Der er meget omtale af Regeringens udspil på boligskatterne, men hvad betyder det helt konkret.

Det kan deles op i nogle hovedpunkter:

Ejendomsværdiskatten

Ejendomsværdiskatten sænkes og grundskyldspromillen sænkes – i 2021 – så der er altså stadig et stykke tid til. Man forventer at ejendomsværdiskatten sænkes fra 10 0/00 til 6 0/00. Dvs. 8.000 kr. på et hus til 2 mio. kr.

Samtidig hæves progressionsgrænsen fra 3 mio. kr. til 6 mio. kr. Dvs. at flere husejere betaler den lave sats. Ejendomsværdiskatten er det som i gamle dage hed ”lejeværdi af egen bolig,” altså en beskatning for at bo i sit eget hus.

Grundskylden (ejendomsskatten)

Grundskylden sænkes fra gennemsnitligt 26 0/00 til 16 0/00. Det er dog noget og loftet på grundskylden skal sænkes fra 34 0/00 til 20 0/00. Grundskylden er den egentlige ejendomsskat, nemlig en skat på den grund man ejer.

Nogle havde nok tænkt at man kunne nøjes med én form for ejendomsskat, men det bliver det åbenbart ikke til i denne omgang. Det kan man så mene både godt og skidt om. Man kunne også tale langt og inderligt for en afskaffelse, men det er jo politisk stof.

Skatterabat

Man foreslår også at indføre en skatterabat så nuværende boligejere – alle os der ejer hus nu – ikke skal betale højere ejendomsskat en med de regler som gælder i dag. Dog først i 2021, så det vil sige at man efter 2021 ikke kommer til at betale mere end man ville gøre efter de gamle regler i 2021.

Sælger man sit hus efter 1. januar 2021 bortfalder den rabat. Hvor meget der er i det, er svært at vide på nuværende tidspunkt.

Ejendomsvurderingen

Ejendomsvurderingssystemet har der længe været talt om skulle til eftersyn. Det sker så nu. Fremover skal ejendomsvurderingen sættes i et +/- 20% interval af handelsværdien af boligen. For at der ikke skal blive beregnet på baggrund af en for høj ejendomsværdi, skal beskatningsgrundlaget sættes 20% lavere end vurderingen. Det er jo fornuftigt nu med en vis sikkerhed, så man ikke betaler skat af en kunstig høj vurdering.

Erhvervsejendomme

Hos en revisor er det altid interessant, hvordan man vil vurdere erhvervsejendomme og blandede ejendomme, hvor der både er bolig og erhverv. Det kan man ikke sige noget om endnu, udover at man forventer at vurderingerne vil stige i de større byer og falde udenfor.

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.