Hvad må varebilen bruges til?

Hvilken kørsel må jeg bruge min varebil til?

Når vi taler om varebiler på gule plader, så er udgangspunktet jo at man bruger den erhvervsmæssigt. Til at transportere varer. Det kan være man kører som kurér, eller man kører for sig selv i eget firma, eller det er medarbejdere, som kører i bilen.

Når man kun kører erhverv, er der ingen problemer, for varebilen må naturligvis køre for virksomheden. Det er jo det, som den er købt til.

Privat kørsel i varebil

Udfordringen kommer, hvis man også kører privat. For, hvad er privat kørsel i varebilen? Det har Motorstyrelsen udgivet en vejledning om pr. november 2022. Der er for så vidt ikke så meget nyt, men det er fint listet op.

Man kan sige, at der er “grønt” og “rødt” lys for privat kørsel i varebilen sådan:

Grønt lys: Kører efter mad i arbejdstiden, køre hjem op til 25 gange årligt, hvis man næste dag skal bruge varebilen for virksomheden, samt når man henter eller sætter kollegaer af til/fra arbejde. Det er OK.

Rødt lys: Man må ikke køre til fritidsaktiviteter, man må ikke udlåne bilen til folk udenfor virksomheden, man må ikke handle ind privat, man må ikke hente/aflevere børn i børnehaven, man må ikke køre private ting (f.eks. på genbrugspladsen).  Det er privat kørsel. Gør man det, så må man ikke køre på gule plader med de fordele det medfører i moms m.v. Så skal man i stedet omregistrere til hvide plader eller papegøjeplader.

Eller købe et dagsbevis.

Og, så skal man i øvrigt sørge for, kun at have virksomhedens ting i bilen. Ikke private ting, for kører man med private ting, der ikke har med virksomheden at gøre, ja så kan det for myndighederne jo trække i retning af, at man bruger bilen privat.

Hvis man alligevel kører privat i varebil

Hvis man alligevel kører privat i gulpladebilen, så kan man risikere at firmaet skal betale moms retur, at virksomheden kan få en bøde og at du selv som bruger kan blive beskattet af fri bil. Og, så spændende er det trods alt heller ikke at køre privat i varevognen.

Har man en specialindrettet varebil, som typisk håndværkere har, gælder der andre regler. Her gælder en regel om ca. 1.000 km. kørsel om året til svinkeærinder, men det er en anden historie.

Motorstyrelsens vejledning kan se her:

EVEJL2022255-1.2

 

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.