Julegavetid

Ho, ho, ho, det er julegavetid, men glem ikke skatten

Ligesom sidste år, så er grænsen for skattefri julegaver til personalet 800 kr. pr. person. Det beløb er inclusive moms og det har man altid lov til at give personalet i julegave.

Men, det er ikke den eneste grænse som gælder. Der er også en øvre grænse for skattefri personalegoder, som hedder 1.100 kr. pr. person. Hvis ikke medarbejderen i løbet af året har fået gaver, eller andre skattepligtige personalegoder, så kan man derfor godt give en gave til op til 1.100 kr., uden at medarbejderen skal beskattes.

Julegavetid, men glem ikke skatten

Det er julegavetid, men glem ikke skatten

Gavekort og kontanter = beskatning

Husk, at gaven må ikke være kontanter. Hvis det er kontanter (eller overførsel af penge), så skal medarbejderen beskattes, ligesom hvis man havde fået løn. Så, det er no go, i gavesammenhæng i hvert fald.

Det samme gælder gavekort. Uanset om gavekortet gives til en cityforening, storcenter eller en bestemt butik, så repræsenterer gavekortet en kontant værdi, og så er der også tale om at beløbet skal beskattes. Det gælder også selvom gavekortet ikke kan veksles til kontanter i butikken.

Virksomheden har fradrag, men medarbejderen skal beskattes.

Smartboxes og digitale gavebeviser

En ting, der er dukket meget frem de senere år, er at man giver en oplevelse eller man kan logge ind på en hjemmeside og vælge en gave, blandt flere ting. Det er ikke at betrate som et gavekort, for der er tingen valgt – eller udvalget af ting – valg på forhånd af arbejdsgiveren.

Den form for gave er derfor skattefri for medarbejderen (forudsat værdien er under 800 kr. naturligvis) og anses for en sædvanlig udgift for virksomheden.

Julefrokosten

At virksomheden afholder en julefrokost anses også som en sædvanlig udgift for virksomheden og dermed fradragsberettiget. Hvis man derimod inviterer medarbejderne på en rejse, skitur, eller en tur med Oslobåden, kan det nemt føre til beskatning, hvis ikke der også er et fagligt indhold på turen. Er det ren fornøjelse, måske endda med ledsagere, så kan man godt risikere at medarbejderne skal beskattes af værdien og det er jo en lidt trist “efterjulegave” at få.

Gaver til kunder

Julegavetid betyder også gaver til kunder. Det kan trækkes fra. Hvis det er reklamegaver til under 100 kr. (excl. moms), så er der fuldt fradrag som reklame. Husk der skal være logo på og gaven skal gives til samtlige kunder, en ubestemt kreds af kunder eller potentielle kunder.

Hvis det er gaver til over 100 kr. anses det som repræsentationsudgift og der er kun 25% fradrag i skat. Her taler vi normalt om vingaver, varekurve eller hvad man nu kan finde på, for at være gæstfri overfor sine kunder.

Velgørende foreninger

Nogle virksomheder giver et bidrag til en indsamling til julehjælp til værdigt trængende. Det kan man fratrække under reglerne for bidrag til velgørenhed. Det vil på årsbasis sige med op til 15.900 kr. årligt, men kun hvis den dem der modtager gaven, er godkendt af SKAT.

Reklame

Hvis man derimod får en reklameydelse for gaverne og for at vise sit godgørende sind, kan det trækkes fra som reklameugift.

Og, så er der lige….hovedaktionærer

Det er julegavetid, men kan hovedaktionæren egentligt give sig selv gave, fra sit eget selskab? Og trække gaven fra i skat? Ja, strengt taget, så kan man vel egentligt ikke, for man har jo selv indflydelse på, om man giver en gave (til sig selv) eller ej. Og, gaver er jo kendetegnet ved, at man ikke har nogen indflydelse på, om man får gave eller ej. Men, som jeg opfatter praksis, så siger man  i praksis OK til at hovedaktionæren også kan få en gave. Det er jo Jul. Ho, ho, ho…

, ,

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.