Giver bidrag til valgkamp fradrag i skat?

Må jeg støtte en politikers valg med penge?

Navnlig op til valg, er det jo interessant med økonomiske bidrag til valgkamp og til politiske partier. Her skal man holde tungen lige i munden, for ikke løbe ind i problemer. Skattemæssigt i hvert fald.

Intet fradrag for penge bidrag til valgkamp

Det kan siges meget kort: Der er ikke fradrag for de penge man vil støtte en politiker, eller politisk parti med. Både enkeltpersoner og virksomheder er naturligvis velkomne til at give politikere eller partier penge, men det giver altså ikke noget fradrag på selvangivelsen. Gives pengene af et selskab, skal man derfor huske at regulere når man selvangivelsen.

Så, giver man bidrag, så skal det ske af beskattede penge.

Krydset koster ikke noget (eller gør det?), men bidrag til valgkamp koster skat.

Skattepligt hos modtageren

Ikke alene har giveren ikke noget fradrag, men hvis man giver bidrag direkte til en politiker, så bliver modtageren skattepligtig. Giver jeg f.eks. 500 kr. via mobilepay til en politikers konto, så politikeren/kandidaten betale skat af pengene. Så er den nemlig bare en gave fra en person til en anden. Uden man f.eks. er i familie eller ansat. Så skal der betales skat.

Goder er også skattepligtige

Skattepligten gælder ikke kun penge i kroner og ører. Det gælder også, hvis en virksomhed f.eks. betaler for flyers, facebookannoncer, avisannoncer, rejseudgifter (f.eks. stiller en bil til rådighed) o.s.v.

Den vigtige undtagelse

Kandidater til valg, det være sig til Folketing, EP eller byråd m.v., er derimod ikke skattepligtige af den støtte til valgkamp, som de får fra partiforeningen. Partiet må gerne modtage penge, annoncer, gaver etc og bruge dem på kandidatens valgkamp.

Med andre ord: Bidrag til politikeres valkampg skal betales, ikke direkte til politikeren, men til partiforeningen. Så slipper politikerne for skattepligt, men der er naturligvis stadig ikke fradrag hos giveren.

SKATs vejledning

SKAT har direkte et afsnit i sin juridiske vejledning omkring gavebidrag til valgkampagner som kan læses her.

Om den økonomiske støtte til valgkamp så er en god investering, ja det er jo en hel anden sag 🙂

 

 

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.