Kontantforbud på 50.000 kr.

Kontantforbud og hvidvask

Hvidvasksagerne er en god anledning til at repetere de danske regler om kontantforbud, for man kan nemlig uforvarende godt komme galt afsted.

Kontantforbud på betalinger over 50.000 kr.

I Danmark har vi nemlig et forbud mod at modtage mere end kr. 50.000 i kontant betaling. Det er for at modvirke sort arbejde og hvidvask. Overtræder man de regler, kan det give en bøde.

Det hedder konkret at erhvervsdrivende må ikke modtaget kontant betaling på 50.000 kr. eller derover. Uanset om betalingen falder på een gang, eller den er delt op i flere portioner, for den samme ydelse.
Kontantbetaling betyder fysiske penge: Pengesedler og mønter.
Betaling ved elektronisk vej, f.eks. dankort eller kreditkort, er ikke omfattet. Der må man svinge kortet lige til kontoen ikke orker mere.

Både salg af ting og ydelser er omfattet

Kontantforbud gælder f.eks. når man sælger en ting. Det kunne være en bil, som jeg har udset mig og hævet 200.000 kr. i banken for at betale kontant. Hvorfor: Fordi det kunne da være sjovt! Jeg betalte selv min første bil kontant. Det var i 1986 og den kostede 40.000 kr. (hvilket vel svarer til det dobbelte, eller mere, i dag). Men, den var ikke gået i dag. Ikke hvis bilen – incl. leverance og ekstraudstyr etc. – koster mere end 50.000 kr. i hvert fald.

Kontantforbuddet omfatter også ydelser, f.eks. en tømrer der udfører reparation af et tag må heller ikke få over 50.000 kr. i kontanter.

Leasingaftaler et undtaget. Betaling af en 1. gangs ydelse på over 50.000 kr. kan dermed godt ske kontant, i det leasingfirmaet ikke anses for en forhandler, eftersom den der leaser maskinen ikke køber maskinen, men kun får en brugsret til den.

Ind- og udland

Jamen, så kan vi da bare køre syd for grænsen og udveksle pengene? Nej, det kan man ikke. Kontantforbuddet gælder uanset om man får betalingen i Danmark eller udland og man kan heller ikke splitte 99.000 kr. op i to gange 49.500 kr., afleveret som betaling i hhv indland og udland.

Nu vi er ved udland: 500 euro sedlen er jo på vej ud som lovligt betalingsmiddel i Danmark og i øvrigt på vej ud af produktion i Europa i det hele taget.

Dermed ikke sagt at de sedler, som allerede er i omløb, ikke overlever i mange år endnu (ligesom 1.000 dollarsedlen i USA gør det), men har man nogle 500 euro sedler er det tiden at få vekslet.

Bøde

Overtræder man reglen om kontantforbud og modtager over 50.000 kr. kontant er bøden 25% af grænsen. Dog mindst 10.000 kr. Desuden kan virksomhedens ledelse blive draget personligt til ansvar og selv få en bøde, som typisk er på 10% af den bøde, som virksomheden får.

Her skal man erindre, at bøder jo ikke kan trækkes fra i skat, så reelt tæller den jo dobbelt, når man tænker indkomst.

Hvad gør man så, hvis en kunde stiller og gerne vil betale over 50.000 kr. kontant? I det tilfælde må man bede vedkommende først gå i banken og sætte pengene ind på kundens egen konto. Så kan man derefter bede kunden betale ved overførsel, bankoverførsel eller kort. Så er betalingen fra kundens konto lovlig.

Ingen reparationsmuligheder

Er man kommet til at modtaget pengene kontant, er der ikke nogen reparationsmulighed, som der er ved 10.000 kr.s grænsen. Betaler man en regning med mere end 10.000 kr. kontant, skal man inden 2 uger indberette det til SKAT og så er betalingen lovlig. Det kan man ikke med 50.000 kr.´s reglen.

I forhold til 10.000 kr.´s reglen gælder, at hvis man ikke indberetter til SKAT risikerer man at hænge på leverandørens eventuelle snyd med skat og moms.

I forhold til at modtage mere end 50.000 kr., så er det bare rent og skært ulovligt.

Ingen regler uden undtagelse

Der er dog visse brancher, som gerne må modtage over 50.000 kr. kontant. Det gælder f.eks. virksomheder indenfor den finansielle branche (det giver nærmest sig selv), men også f.eks. ejendomsmæglere, advokater og revisorer. Så, gå trygt til revisoren med kontantbeløb. Årsagen her til er at disse brancher gennem hvidvaskloven i forvejen er pålagt at holde øje med store og/eller bemærkelsesværdige transaktioner.

Andre regler om kontanter

Husk i øvrigt at man maksimalt på transportere 10.000 Euro, ca. 75.000 kr., over grænsen uden at registrere det.

Men, borset fra det, så er kontanter dejlige.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kontant betaling på 10.000 kr. skal indberettes - Revsbæk Revision - 15/01/2019

    […] Forbud mod kontant betaling på 50.000 kr. og derover,Her må man ikke må betale ydelser og varer kontant, udover til særlige brancher (f.eks. revisorer). Dette forbud mod kontant betaling, har vi skrevet et indlæg om her. […]

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.