Kontant betaling på 8.000 kr. skal indberettes

Kontant betaling skal indberettes til SKAT

Staten kan ikke lide kontanter. Derfor har Staten indført to regler, vi er nødt til at huske, nemlig både et forbud mod at modtage kontant betaling for beløb over 50.000 kr. og en regel om indberetning af kontant betaling over 8.000 kr.

Baggrunden for det er et ønske om kontrol. Ganske vist udsteder Staten jo selv kontanter, i form af mønter og sedler, i rå mængder, men i bund og grund kan Staten/Folketinget/Regeringen ikke lide, at vi borgere kan bruge/flytte rundt på/opbevare vores kontante penge som vi vil – for det kan jo ikke kontrolleres. Og, det kan jo være sorte penge vi har med at gøre og så er den jo gal.

forbud mod kontant betaling og de 8.000 kr.

Kontant betaling på over 8.000 kr. skal indberettes, for at få skattefradrag

Det kan jo være meget rart at betale kontant. Udover følelsen af en knitrende ny pengeseddel mellem hænderne, så kan det være praktisk – eller bare fordi det ikke vedkommer hverken banken,  hvad min virksomhed bruger penge på og derfor ikke vil have det registreret.

Men, der er to beløbsgrænser man skal holde sig for øje:

Den første: Kontant betaling på 8.000 kr. og derover skal indberettes til SKAT. Denne grænse gælder både private og virksomheder. For virksomheder er grænsen 8.000 incl. moms. Grænsen er sat ned fra 10.000 kr. incl. moms i 2018. Det vil sige at vil man betale et beløb på mere end kr. 8.000, så skal man huske at indberette det til skat.

Den anden: Forbud mod at modtage kontant betaling på 50.000 kr. og derover,Her må man ikke må betale ydelser og varer kontant, udover til særlige brancher (f.eks. revisorer, advokater og ejendomsmæglere). Dette forbud mod kontant betaling, har vi skrevet et indlæg om her.

Kontant betaling skal indberettes til SKAT

Det er stadig lovligt at betale med kontanter, men er beløbet over 8.000 kr., så skal man huske at indberette betalingen  til SKAT. Fristen for indberetning er 1. juli året efter, altså selvangivelsesfristen.

Glemmer man at indberette betalingen til SKAT, sker der to ting:

Du mister fradragsretten. Er du erhvervsdrivende kan du ikke trække beløbet fra i din indkomst, og

Du risikerer at hæfte for moms og skat, hvis din leverandør snyder i skat og moms. Den skat og moms som leverandøren skulle have betalt, vil SKAT så kunne opkræve hos dig. Dette gælder både virksomheder og private.

Med andre ord: Har din virksomhed lavet kontant betaling på 8.000 kr. eller derover, så er det med at finde kvitteringerne frem og gøre sig klar til indberetning, hvis man ikke fik det gjort i første omgang.

Bemærk at betalinger til samme leverandør indenfor året skal lægges sammen. To betalinger af hver 6.000 kr. går således ikke under grænsen, for det tæller som 12.000 kr. betalt kontant og skal derfor indberettes.

Indberetningen

Indberetningen til SKAT sker via tastselv i skattemappen, hvor man skal vælge elektronisk kommunikation med SKAT. De oplysninger, som man skal give er:

Det betalte beløb, betalingsdato, sælgers CVR-nummer, sælgers navn, fakturanummer og datoen på faktura.

Lidt ligesom indberetning af håndværkerfradrag.

Her er link til SKATs vejledning for virksomheder og tilsvarende vejledning for private.

Betalingsmåder der ikke skal indberettes

Vil virksomheden være fri for at skulle indberette, skal der betales elektronisk. Det vil sige enten:

  • konto til konto overførsel
  • betaling af girokort/brug af betalingsinfo, som klart identificerer modtageren
  • betaling af girokort eller ind på modtagerens konto i et pengeinstitut. Man må altså gerne aflevere kontanter som betaling bare det sker i banken.
  • byttehandel, modregning eller udligning af mellemværende virksomheder i mellem. Men, der skal være tale om en fuldt ud udligning af mellemværende, ellers tæller det som kontant betaling. Antageligt fordi, der jo ikke er en pengestrøm, som kan identificeres.

For private gælder stort set det samme og f.eks. MobilePay tæller også med.

Hvem gælder reglerne for

Reglerne gælder for alle erhvervsdrivende, d.v.s. både selvstændige og selskaber, men også f.eks. fonde og andre former for erhvervsdrivende virksomheder

Afslutningsvist kan man konstatere, at for Staten er vi borgere i denne sammenhæng åbenbart alle potentielle lovbrydere og det er sådan set en lidt ubehagelig tanke, synes jeg.

Sjovt nok jo samtidig med at Staten helt ukritisk har sendt milliarder kroner ud af landet til folk, der har svindlet med udbytteskat, endda via helt ordinære bankoverførsler. Ak ja.

Reglerne om indberetning skal ikke forveksles, med det forbud mod at modtage kontant betaling på 50.000 kr. som også gælder. En erhvervsdrivende må gerne få f.eks. kr. 30.000 kontant, men den som betaler skal hjem og indberette, at der er betalt de kr. 30.000.

Opdateret 3.10.2019.

4 Responses to Kontant betaling på 8.000 kr. skal indberettes

  1. Jakob 21/09/2020 at 14:25 #

    Hej Søren. Tak for god artikel.
    Gælder 8000 kr reglen også når en virksomhed køber en vare/ydelse hos en PRIVAT person? Det skriver Skat nemlig heller ikke noget om.
    Mange tak og dbh,
    Jakob

    • Søren Revsbæk 21/09/2020 at 14:57 #

      Hej Jakob. Som jeg forstår det system, så drejer det sig om at man risikerer at hænge på den erhvervsdrivendes skat og moms. Køber man af en privatperson, er det pr. definition ikke en erhvervsdrivende man handler med, men en privatperson som må formodes at sælge ud af sit private indbo. Da salg af privat indbo som udgangspunkt er skattefrit, er der ikke nogen skat og moms, man som køber kan komme til at hænge på.
      Der er måske så det at sige til den problematik, at man jo altid skal have en kvittering på købet. Og, at man måske bør checkke vedkommende i CVR før man handler. Som enkeltmandsvirksomhed kunne jeg jo godt finde på at “glemme” (nej, jeg kunne ikke, men andre kunne måske) at fortælle dig som køber at jeg også er erhvervsdrivende og at det du er i gang med at betale for i virkeligheden er min virksomheds ejendom. Men, det er nu bare min egen forsigtighed, som spiller ind der.

  2. mikkidk 05/03/2021 at 10:48 #

    Dvs. hvis jeg betaler 45.000 kroner til håndværker af de kontanter på 50.000 jeg har sparet op i kontanter, så skal jeg oplyse skattevæsenet, at jeg har betalt 45.000 kroner af mine opsparede kontanter?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.