Det kan virke uhyre banalt at skrive “Betal skat og moms til tiden” for det er der jo ikke noget nyt i. Men, konsekvenserne ved ikke at gøre det har ændret sig nu, hvor SKAT har lavet en skattekonto til alle virksomheder, så nu er det vigtigere end nogensinde før, at betale på den rigtige dato – ikke før og helst heller ikke efter.
Formålet med skattekontoen er, at virksomhedernes mellemværende med SKAT fremover skulle blive til at forstå. Ligesom et kontoudtog fra en bank. Så kan man se, hvad man skylder på et givent tidspunkt og hvad man har betalt. Det bliver i sig selv en stor lettelse fremfor de gamle kontoudtog.
Til gengæld skal man være opmærksom på, at det nu har konsekvenser, både hvis man betaler for tidligt og for sent.
Hvis man betaler før tid:
Fremover vil Skat nemlig betragte indbetalinger som betalt på den ældste gæld først, uanset hvad indbetalingen vedrører.
Et eksempel: Hvis et selskab skylder 100.000 kr. til SKAT for f.eks. moms og A-skat, så
står det beløb på selskabets skattekonto som en gæld.
Nu vil selskabet gerne betale a/contoselskabsskat den 20. november på 30.000 kr. For at være i god tid, så betaler selskabet allerede skatten den 10. november. Så sker der det, at SKAT registrerer indbetalingen og afskriver de 30.000 kr. på saldoen. Selskabet skylder nu Skat 70.000 kr.
Men, de 30.000 kr. var jo tænkt som selskabsskat, ikke som afdrag på gammel moms/A-skat, og når det bliver den 20. november, så ved SKAT jo ikke at selskabet har betalt a/contoselskabsskat. Det betyder så at der er indbetalt 30.000 kr. for lidt i selskabsskat og det kommer til at koste strafrenter på næste års årsopgørelse.
Problemet er nemlig, at hvis man betaler for tidligt, så regner Skat med at det bare er et afdrag på den gamle gæld og registrerer ikke, hvad det i virkeligheden er man betaler. Det samme gælder hvis man betaler A-skat før tid, moms før tid o.s.v.
Derfor: Betal aldrig før tid hvis virksomheden har gæld til Skat.
Hvis man betaler for sent:
Skattekontoen er indrettet sådan, at hvis man indbetaler til Skat, men ikke skylder noget, så får man pengene retur efter 5 dage. Det gælder alt over 100 kr. Det er jo godt nok, hvis man har penge til gode hos Skat, men kan også have en uheldig konsekvens, hvis man bare vil betale i god tid.
Et eksempel: Jeg skal betale 50.000 kr. i moms den 10. november. For at være i god tid, så angiver jeg momsen den 4. november og betaler samme dag. Så er den potte ude skulle man tro; men sådan går det ikke.
Den 9. november vil Skat nemlig sende de 50.000 kr. retur til mig, fordi jeg ikke skylder noget hos Skat. Momsen er jo først forfalden den 10. november, så det er først den 10. november jeg skylder momsen.
Altså får jeg de 50.000 retur og skal indbetale pengene igen, men det får jeg først gjort den 13. november, et par dage over tiden.
Derfor får jeg strafrente og evt. gebyr på grund af for sen indbetaling. Selvom jeg sådan set jo bare ville være i god tid og allerede havde indbetalt.
Med andre ord: Betal ikke forud, for man risikerer at få pengene retur igen og så virker det hos Skat som om man ikke har betalt til rette tid = renter og gebyrer.
Skat udbetaler alt over 100 kr.
Fremover er det sådan, at hvis man har over 100 kr. til gode hos Skat, vil Skat altid udbetale det beløb som står på kontoen når man har penge tilgode. Det er jo sådan set godt nok.
Man kan ændre beløbet, således at SKAT ikke udbetaler beløb, eller rettere: Man kan sætte grænsen for udbetaling op, så SKAT f.eks. kun udbetaler beløb når det er over 100.000 kr. Så er der jo ingen problemer, men på den anden side: Hvis vi kommer til at betale for meget, vil jeg gerne have dem retur hurtigt, så det kan ikke anbefales.
Generelt er Skattekontoen en god idé som afløser det ret umulige kontosystem SKAT havde før, men det kræver høj nøjagtighed fra vores side. Først og fremmes, at man altid betaler præcis til tiden, hverken før eller efter.
No comments yet.