A/contoskat: Skal, skal ikke?

Snart står selskaberne igen og skal beslutte, om der skal indbetales a/conto pr. 20. november og spørgsmålene melder sig: Skal man betale det, som SKAT foreslår? Skal vi betale mere, eller mindre? Kan vi afregne hele skatten for 2015 nu?

Svaret på det sidste spørgsmål er ja. Hvis man ved, hvor meget skatten bliver i 2015, kan man afregne det hele pr. 20. november, så der ikke kommer restskat på årsopgørelsen næste år. De selskaber som er i den luksussituation, er selskaber, som slutter regnskabsår  før d. 20/11, f.eks. pr. 30. juni 2015 eller 30. september 2015. Nemlig de selskaber som indsender selvangivelse for 2015, men allerede inden 20. november kender den samlede skat, fordi regnskabsåret allerede er sluttet.

Hvis man først slutter regnskabsår 30. november eller 31. december, så kender man jo af gode grunde endnu ikke, hvor meget den samlede skat bliver, fordi regnskabsåret ikke er gået endnu. Der er altså en lille fordel til dem, som slutter regnskabsår skævt.

For alle andre, åbnes der en ny mulighed, for at indbetale a/contoskat inden 1. februar 2016, mod at betale et procenttillæg (en strafrente).

Renterne ved indbetaling af skat:

Indbetaling senest 20. marts 2015: Man får 0,3% oveni beløbet som tillæg. Altså mere skat, om man vil. Har man indbetalt 100.000 kr. tælles det således som 100.300 kr. i skat.

Indbetaling senest 20. november 2015: Man får trukket et negativ rente fra beløbet. Hvor meget der trækkes kendes ikke endnu, for det fastsættes d. 15. december 2015. Dog maksimalt 0,3%. Indbetaler man 100.000 kr. tæller det således kun for 99.700 kr.

Indbetaling mellem den 20. november 2015 og 1. februar 2016: Der fratrækkes et procenttillæg. Dette er endnu ikke kendt.

Betaling som restskat i november 2016: Der lægges maks. 4,5% oveni restskatten som strafrente.

Alt i alt er der pr. dags dato 3 muligheder for at indbetale selskabsskat: Enten før 20/11, eller før 1/2 2016 eller som restskat om et år.

Her skal lige indskydes, at de endelige procensatser kendes først d. 15. december i år, så der er tale om maksimumssatser i denne tekst. Det kan blive anderledes, men det skulle dog undre mig meget, om strafrenterne bliver væsentligt lavere end maksimum.

Hvad kan så svare sig?

Ja, hvis man allerede nu kender den samlede skat for 2015, kan det normalt betale sig at afregne det hele pr. 20/11, for så slipper man for restskattetillægget på 4,5%. Men, på den anden side, afhænger det jo af, hvilken rente man får i banken.

Har man penge stående til under 4,5% p.a., kan det bedst betale sig at indbetale skatten nu og slippe for procenttillægget. Og, hvem får 4,5% i vore dage? Ingen.

Skal man derimod låne på kassekreditten for at betale, ser det anderledes ud. Først skal man erindre, at skatterenterne ikke kan trækkes fra. 4,5% i skatterente svarer derfor til ca. 6,0% i banken.

Med andre ord: Ser man bare på den nominelle rentesats: Hvis du skal betale mindre end 6,0% i banken, så bør du betale inden 20/11. Skal man betale mere, så vent. Så er kreditten hos skat billigere.  Under forudsætning af, at man skal låne pengene i hele perioden frem til november 2016.

Skal man kun låne pengene et par måneder, kan det stadig være billigere at indbetale d. 20/11. Med mindre man skal ud og betale stempel og lånegebyr til banken.

Har man betalt for meget?

Hvis man allerede nu ved, at der er indbetalt for meget i a/contoskat, så kan man vælge mellem to alternativer. Enten at gøre intet og få den overskydende skat udbetalt til næste år i november, med årsopgørelsen. Det giver en præmie på 1%.

Eller, skrive til SKAT og bede om, at få de for meget indbetalte penge retur allerede nu. Det kan man gøre inden 1. oktober, og så får man pengene retur kvit og frit, uden strafrenter.

Samt at man skal huske, ikke at indbetale mere d. 20/11. Det vil sige, at man skal ind på skattemappen og rette a/contoskatten i november til 0 kr.

 

 

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.