Må arbejdsgiver betale en computerskærm til hjemmearbejdspladsen?
Svaret er ja og den størrelse som skærmen må have, er blevet lidt større.
En arbejdsgiverbetalt computerskærm betyder, at arbejdsgiveren har betalt skærmen og stillet den til rådighed for medarbejderens hjemmekontor. Ligesom i øvrigt computer, bord m.v. Arbejdsgiver har fuldt fradrag for det hele, både skat og moms, og medarbejderen skal ikke beskattes.
Det centrale er, at der er arbejdsmæssigt behov for udstyret. Det giver nærmest sig selv, men så længe medarbejderen er nødt til at have skærm og arbejdsplads derhjemme af hensyn til arbejdet så skal medarbejderen ikke beskattes. Det gør det ikke noget, hvis man også bruger tingene privat. Det udløser ikke en beskatning, bare hovedformålet er, at arbejde hjemmefra. Skærmen anses for “sædvanlig tilbehør” til computeren.
Hvor stor må en arbejdsgiverbetalt computerskærm så være?
Så er spørgsmålet: Hvor stor må den arbejdsgiverbetalte computerskærm så være? Tilbage i 2008 mente Skatterådet af 26″ var det normale for sådan en skærm. I 2009 sagde man nej til at en skærm på 32″ kunne anses for sædvanligt tilbehør for en computer.
Nu har Skatterådet set på sagen igen og mener at en skærm på op til 32″ godt kan anses for sædvanligt tilbehør, hvis man ofte arbejder hjemmefra.
Dermed også sagt, at betaler arbejdsgiver for en skærm, der er større end 32″, så skal der være en konkret begrundelse. Det kunne måske være, hvis man arbejder med plantegninger, eller har behov for at have mange skærmvinduer åbne på een gang, af hensyn til arbejdsflow. Det er kun mine overvejelser, men i hvert fald det jeg ville argumentere for.
Omvendt skal man nok passe på med samtidig at omdanne hjemmearbejdspladsen til en gamerstation.
Om skærmen er buet, hvilket mærke det er og hvad den koster, siger Skatterådet til gengæld ikke noget om. Og om det er en skærm virksomheden har i forvejen (og har trukket fra) eller en man køber fra ny, betyder heller ikke noget.
No comments yet.