Skat og moms for bloggere

Bloggere skal betale skat

Vi lever en i Facebook og YouTube verden, hvor bloggere huserer. Det har naturligvis også skattemæssige konsekvenser, både for de som har udgifter, og de som har indtægter.

Når man har udgifter

Bruger man Facebook og YouTube til annoncering og markedsføring, så er det en sædvanlig reklameudgift. Hvis udgiften retter sig mod en ukendt gruppe af personer med henblik på at øge vores omsætning, så er det reklame og det har en erhvervsdrivende virksomhed fradrag for.

Når man har indtægter

Så er der den modsatte sige, nemlig bloggere som har indtægter på Facebook og YouTube m.v. Her tænker jeg ikke på hvad Facebook har af indtægter, men dem som har indtægter ved at blogge.

Det er bloggere som tjener penge på at blogge og vloggere. Det kan være gamere som blogger om gaming, nogle der blogger om mode eller bare nogle der blogger og tjener penge på det.

Indtægt fra blogging

Indtægter kan være direkte fra firmaer, der betaler bloggeren eller fra royalty fra YouTube m.v. for antal visninger. Den indtægt er skattepligtig. Men, driver man så erhvervsmæssig virksomhed? Der er svaret nej.

Indkomsten er skattepligtig på samme måde som honorarmodtagere. Det vil sige som journalister og foredragsholdere.

Indtægterne – omsætning om man vil – skal altså med som personlig indkomst og der skal betales AM-bidrag og indkomstskat. Det er enkelt nok.

Hvis indtægterne ikke er oplyst til SKAT af den som udbetaler beløbet, så skal man selv tage indtægten med på selvangivelsen. Honorarer skal oplyses til SKAT af den som giver honoraret, men det kan jo smutte.

Hvad så med omkostningerne

Bloggere har også udgifter. Helt elementært køb af en computer, rejseudgifter, måske repræsentation, administrationsudgifter osv. Normalt vil man trække udgifterne fra i indtægterne og så betale skat af overskuddet. Det kan bloggerne imidlertid ikke, for bloggerne er ikke selvstændigt erhvervsdrivende i skattemæssige forstand.

Omkostningerne skal gøres op og de kan trækkes fra. Fradragsretten er der, men fradraget skal ske i den personlige indkomst under ”Andre fradrag i personlig indkomst.”  I praksis betyder det, at man skal betale AM-bidrag på 8% af indtægterne, men man får ikke fradrag i AM-bidraget for udgifterne.

Det er så den lille ulempe som bloggere har, fordi SKAT anser dem for honorarmodtagere og ikke som selvstændige i skattemæssig forstand.

Gaver

Men, et er indtægter i cool cash, bitcoins eller andet er tæller som gangbart betalingsmiddel. Noget andet er gaver man får, fordi man blogger om et emne. Det kan være gameren som får en kasse nerf-guns, eller modebloggeren som får der får tøj stillet til rådighed. Det kan også være frirejser, koncertbilletter etc.

De ting har også en værdi som indtægt og efter sædvanlig praksis skal man medregne tingenes værdi i indkomsten. Til gengæld kan man også trække et tilsvarende beløb fra som udgift. Med mindre, tingen/rejsen/billetten har en privat værdi for bloggeren (altså anvendes privat).

Moms

Moms er der ikke noget af, for SKAT har også afgjort at der ikke skal betales moms (og dermed heller ikke er fradrag for moms).

No comments yet.

Skriv et svar