Sælg forældrekøbet til barnet og undgå skat

Sælg lejligheden med rabat til børnene.

Som reglerne er nu, så kan man sælge hus/lejlighed/sommerhus til sine børn til en pris der er +/- 15% af den offentlige vurdering.

Det som gør det interessant er, at den offentlige vurdering jo er fra 2011 og dermed typisk halter en del efter den reelle markedspris.

Altså kan man på en lejlighed, hvor vurderingen er kr. 1.100.000 sælge for f.eks. 935.000 til barnet, selvom markedsprisen måske er kr. 1.800.000.

Der er ingen skat, når man sælger sin egen bolig

Gevinsten ved salg bliver skattefri

Salg til børnene bliver navnlig interessant, der hvor forældre har lavet et forældrekøb, som barnet bor i under studie. For, skatten ved salg afhænger også af, om man har boet der selv.

En bolig, f.eks. en lejlighed, man selv har boet i, kan nemlig sælges skattefrit. Det vil sige man ikke skal betales skat af en værdistigning ved salget. Heller ikke selvom barnet har købt for kr. 935.000 og sælger til kr. 1.800.000.

Er det forældrene som sælger, så har de jo typisk ikke boet i lejligheden og så skal der betales ejendomsavanceskat på mellem 42%-52% af fortjenesten.

Sælger man derimod billigt til barnet, som derefter bliver boende i lejligheden en periode, så kan barnet efterfølgende sælge lejligheden skattefrit. Altså kan man få gjort en skattepligtig fortjeneste til skattefri.

Sælg forældrekøbet til barnet i 2019

I dag er det +/- 15% af den offentlige vurdering og vi har altså fordelen af, at den vurdering efterhånden er ret gammel.

I 2020 kommer det ny vurderinger og så må man forvente at værdierne stiger en hel del. Til gengæld erstattes +/- 15%-reglen med en +/- 20%-regel. Til gengæld er det ikke helt så skattemæssigt sjovt at sælge til +/- 20% af kr. 1.800.000 som det er at sælge til +/- 15% af kr. 1.100.000.

Det er en glimrende artikel i Berlingske om den problemstilling.  Konklusionen er, at vil man spare skatten så sælg forældrekøbet til barnet i 2019.

Husk!

En lille tilføjelse er så, at man skal sikre sig at lejligheden er vurderet som beboelse og ikke som udlejning. Er den offentligt vurderet som udlejning, så er vurderingen nemlig kunstigt lav og så kan man ikke bruge +/- 15% af vurderingen.

Der er naturligvis også omkostninger ved en handel, omend de er begrænsede. Og, så skal man have kreditforeningen/banken med på ideen, hvis der er lån i lejligheden. Måske er der endda mere lån, end prisen og så må man enten indfri, eller måske kautionere for noget af gælden, så det er langt fra i alle tilfælde, der er en god idé.

Med andre ord: Se på sagen i god tid, inden reglerne laves om.

 

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.