Skat i valgkampen

Valgkampen til kommunalvalget d. 21. november er i fuld gang og valgkampe er dyre, så både kandidater og partier plejer jo gerne at ville modtage bidrag til valget, så hvordan hænger det sammen med skat i valgkampen.

Men, man kan ikke helt glemme skat i valgkampen og der er en skatteside både for dem som giver og for dem som modtager.

Dem som modtager bidrag

Når kandidaten får pengene

Når vi som personer modtager gaver, uanset om det er fra vildt fremmede eller fra folk vi kender, så er der penge som skal beskattes som helt normalt skattepligtig indkomst. Det gælder også tilskud som de enkelte kandidater får til valgkampen. Det vil sige beskatning som almindelig indkomst, mellem 42% – 56%.

Når partiforeningen får pengene

Hvis det er partiforeningen som modtager pengene, bliver der ikke skat. Foreningerne er nemlig ikke skattepligtige, og har modsvarende heller ikke fradrag for udgifterne.

Hvis det er partiforeningen som får pengene er der altså ikke skattepligt hos den enkelte kandidat, heller ikke selvom partiet bruger pengene på kandidaten.

Dem som yder bidrag

Når virksomheder giver bidrag

Nej, der er ikke fradrag i virksomhedens skatteregnskab for tilskud til politiske partier eller kandidater. Det er altså en privat udgift, hvis virksomheden er en enkeltmandsvirksomhed. Hvis det er et selskab (IVS, ApS eller A/S) som giver tilskuddet, så betragter SKAT det som maskeret udbytte. D.v.s. som om aktionæren havde taget pengene som aktieudbytte, altså med udbytteskat.

Det gælder uanset om selskabets ejer selv er politisk interesseret eller ej. Worst Case kan man altså om skat i valgkampen sige at modtageren (kandidaten) skal betale indkomstskat og giveren skal betale udbytteskat.

Så er der alt det, som ikke er kontanter

Når en kandidat får betalt annoncer

Et er at en kandidat modtager rede penge, noget andet hvis man får stillet ydelser til rådighed. Det kan være f.eks. indrykning af annoncer for en kandidat, tryk af flyers og meget andet, som betales af en virksomhed.

Der gælder samme princip: Hvis der er noget som direkte gives til fordel for den enkelte kandidat, så er det skattepligtigt for kandidaten.

Udgifter der betales direkte af virksomheder er således skattepligtigt for kandidaten, men hvis pengene går ind gennem partiforeningens regnskab, så er der skattefrihed.

Skat i valgkampen for hjælpere

Hvis partiet giver penge til frivillige hjælpere, f.eks. en godtgørelse for at hænge plakater op eller lignende, så er de penge skattepligtige for hjælperne. Det er helt normal indkomst.

Fradrag

Og nej, desværre: Der er ikke fradrag for nogen form for udgifter for kandidaterne eller partiforeninger. Heller ikke selvom man kan sige at kandidaten måske, hvis han/hun bliver valgt, får en indkomst, der skal beskattes.

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.