Revisorpligt for udvalgte brancher

Revisorpligt – ikke revisionspligt

Nu får udvalgte brancher revisorpligt fra 1. januar 2023. Det vil sige pligt til at bruge en godkendt revisor. Det betyder ikke, at der bliver pligt til at få revision eller udvidet gennemgang af selve årsregnskabet, men pligt til at bruge en revisor til at opstille regnskabet.

De brancher som bliver omfattet er:

  • Vognmænd, d.v.s. vejgodstransport, men ikke f.eks. taxavognmænd
  • Flytteforretninger
  • Restauranter, pizzariaer, grillbarer
  • Caféer, værtshuse og diskoteker
  • Event catering
  • Virksomheder der driver webportaler, webhosting og databehandling
  • Bilforhandlere, der handler med private
  • Bilforhandlere, der handler engros
Revisorpligt

Revisorpligt ved omsætning over 5 mio. kr. for selskaber.

Hvornår får man revisorpligt?

Pligten til at brug en godkendt revisor kommer, når man er i en af de nævnte brancher og man to år i træk omsætter for over 5 millioner kr.

Det beregnes på den måde, at hvis man for 2022 har over 5 mio. i omsætning, og i år 2023 også har over 5 mio. kr. i omsætning, så skal man for 2023 have en godkendt revisor med til regnskabet.

Revisorpligten gælder virksomheder i regnskabsklasse B. Det vil sige selskaber. Alt i alt forventer politikerne at det kommer til at omfatte ca. 700 virksomheder.

Revisorpligt: Hvem kan man bruge?

Titlen “revisor” er ikke en beskyttet titel og der findes både almindelige revisorer, skatterevisorer, IT-revisorer og godkendte revisor og en del, som bare kalder sig revisor.

Hvis man er i en branche med revisorpligt, så skal man bruge en godkendt revisor. Det vil sige en statsautoriseret revisor eller en registreret revisor. En anden revisor/bogholder må gerne bogføre eller opstille regnskabet. Men, der skal en godkendt revisor ind over og lave en erklæring om assistance. Man må naturligvis også gerne få en erklæring med højere grad af sikkerhed, men minimum assistance.

Hvorfor revisorpligt?

Tja, det er jo Folketinget som har bestemt det og mon ikke årsagen er, at man har set dels mange fejl i regnskaberne fra netop disse brancher og at der kan være mange kontanter i omløb. Altså, man er bange for hvidvask og sorte penge.

Generelt kan man sige at den “kontant-forskrækkelse,” der lever hos politikere og embedsmænd har taget overhånd, for det at man betaler med rede penge, betyder jo ikke at det er sorte penge. Men, ud fra en samlet betragtning, så har man valgt at sige disse brancher er mere udsatte end andre og derfor vil man gerne have at en godkendt revisor lige løber tallene igennem.

Lovgiver siger at det er “forventningen at virksomhederne i højere grad vil få styr på basale bogføringsrutiner for skatte- og momsangivelser.”

Branchekoder

Den samlede liste over branchekoder er:

494100 Vejgodstransport

494200 Flytteforretninger

561010 Restauranter

561020 Pizza og grill

562100 Event catering

562900 Anden rest virk

563000 Caféer og barer

631100 Databehandling

631200 Webportaler

451110 Engroshandel med biler og varebiler

451120 Detailhandel med biler og varebiler

 

 

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.