Hvornår skal jeg indsende oplysningsskema/selvangivelse for enkeltmandsvirksomhed? Og skal man lave regnskab, når man har enkeltmandsvirksomhed?
Er du selvstændig, d.v.s. har enkeltmandsvirksomhed (EMV eller PMW), eller en andel af et I/S eller K/S, skal du indberette selvangivelse senest den 1. juli.
Jeg skriver selvangivelse, men i realiteten hedder er det nu “Oplysningsskema.” Der er ingen forskel på de to ting. Oplysningsskema er bare det ny navn for det, som i gamle dage hed “Udvidet selvangivelse” (skema S10).
Men, uanset hvad Skattestyrelsen kalder det, skal man stadig selv indberette sin indkomst fra virksomheden og evt. brug af virksomhedsordning m.v.
Samtidig skal man, hvis omsætningen er over kr. 300.000 årligt, også indberette regnskabsoplysninger. Hvis Skattestyrelsen beder om mere, må man supplere efterfølgende.
Når alt er indtastet elektronisk, så får man sin årsopgørelse. Som regel med det samme.
Skal man lave regnskab for enkeltmandsvirksomhed?
Skal man så også lave regnskab for enkeltmandsvirksomhed? Har man enkeltmandsvirksomhed, eller I/S, er man ikke pligtig til at indsende årsregnskab. Ja, du er sådan set slet ikke forpligtet til at lave et regnskab i det hele taget. Det kan lyde lidt mærkeligt, men sådan er det. Har du enkeltmandsvirksomhed, så er oplysningerne på selvangivelsen (oplysningsskemaet) nok. Med mindre, du har en meget høj omsætning.
Men, oplysningerne til selvangivelsen kommer jo ikke ud af det blå. Så at lave en regnskab for enkelmandsvirksomhed er en god idé. Man kan vælge mellem to typer af regnskab: Skattemæssigt regnskab, eller et Årsregnskab efter årsregnskabslovens regler. Det er for regnskabsklasse A.
Mange mindre selvstændige kan fint klare sig med et skattemæssigt årsregnskab, for det man primært har brug for, er at opgøre indkomsten, så vi kan betale en korrekt skat. I de tilfælde laver vi regnskab efter skattelovgivningens regler, med f.eks. skattemæssige afskrivninger, private andele m.v.
Nogle, navnlig lidt større virksomheder, kan have glæde af at lave et årsregnskab efter årsregnskabsloven. Så bruger man de samme regler for afskrivninger, vurdering m.v. som selskaber gør og får et mere “rigtigt” årsregnskab, som banker og kreditinstitutter er vant til at læse. Jeg skriver “rigtigt” årsregnskab, fordi begge regnskaber er jo lige rigtige, til hver deres formål.
Så svaret på spørgsmålet: Skal jeg lave regnskab for enkeltmandsvirksomhed afhænger at dit behov. Det kan være behovet er et skattemæssigt regnskab eller et egentligt årsregnskab.
Det kan også være, at det er nok at hente tallene ud fra bogføringen. Husk dog at tallene for din enkeltmandsvirksomhed skal stadig opgøres efter skattelovgivningens regler og man skal lave afskrivninger, afstemninger m.v. Uanset om man opstiller et egentligt regnskab, eller ej.
Har du et selskab, er reglerne anderledes. Det har vi skrevet et indlæg om her.
Indbetaling af restskat
Ender man ud med, at der er en restskat på årsopgørelsen, så kan den indbetales senest 1. juli, uanset hvor meget der er tale om. Skat beregner en rente fra 1. januar og frem til det tidspunkt, som man betaler på. Det kaldes en dag-til-dag rente som i år 2022 er på 1,8% p.a. Det er noget billigere, end de 3,8% der kommer oveni, hvis man først betaler efter 1. juli.
Med andre or: Er der restskat og man har mulighed for at betale, så bør det ske inden 1. juli. Mere om restskat på Skattestyrelsens hjemmeside.
Skal man bruge revisor?
Skal du bruge revisor til selvangivelse eller regnskab for enkeltmandsvirksomheden? Nej, ikke i følge lovgivningen, for når du har enkeltmandsvirksomhed, er der ikke nogen krav om revision, som der er for selskaber i en vis størrelse, men det er da en god idé, at have revisor med til at lave selvangivelsen – og tallene til årsregnskabet.
Er revisor med, kan man være tryg ved at professionelle øjne har set på tallene, så der ikke kommer ubehagelige overraskelser senere. Skattelovgivningen er kompleks, og skal ofte fortolkes for at se, hvad der kan trækkes fra for den konkrete virksomhed. Noget, som virksomhed A kan trække fra, kan ikke trækkes fra hos virksomhed B og vice versa.
Også selvom du måske bruger et bogføringsprogram, som reklamerer med at det “kan det hele for det halve” så er udgiften til at få revisors viden, rådgivning og erfaring som regel godt givet ud.
For, virksomheder er ikke ens og ligesom de fleste sender bilen på værksted, i stedet for at ordne bremser og styretøj selv, så er det fornuftigt, at sende sit regnskab forbi revisor.
Hos Revsbæk Revision, som er en statsautoriseret revisionsvirksomhed, hjælper vi gerne, uanset om du har brug for opstilling, check af tallene eller bare indberetning af selvangivelsen. Vi har samlet nogle priseksempler og info om regnskab her.
[…] Ovenfor jeg har beskrevet reglerne for selskaber. For selvstændige, som jo har en enkeltmandsvirksomhed, er det lidt anderledes. Der skal ikke indsendes noget årsregnskab til Erhvervsstyrelsen, men der skal stadig indsendes oplysninger til Skattestyrelsen. Se mere om det her. […]